Tēja un kofeīns.
Populārs ir mīts, ka baltā tēja nesatur kofeīnu vai zaļā to satur mazāk, tomēr tā nav taisnība. Visa tēja, kas nāk no Camellia sinensis krūma, satur kofeīnu.
Kofeīns ir pasaulē visvairāk lietotā psihotropā viela. To satur aptuveni 60 dažādi augi. Visvairāk kofeīns tiek patērēts, lietojot tēju un kafiju. Uz organismu tas iedarbojas stimulējoši, no organisma kofeīns izdalās ātri un organismā neuzkrājas.
Kofeīns tējā uz organismu iedarbojas citādāk nekā kofeīns kafijā. Tējā ir daudz vērtīgu vielu, tai skaitā L-teanīns. Kopā ar kofeīnu L-teanīns uzlabo kognitīvās funkcijas, paaugstina reakciju, nomierina un uzlabo garastāvokli.Ieteicamā dienas kofeīna deva veselam, pieaugušam cilvēkam ir līdz 500 mg.
Krūzīte tējas (250 ml) var saturēt aptuveni 10-60 mg kofeīna. Šie skaitļi ir tik aptuveni, jo kofeīna daudzumu tējā ietekmē vairāki apstākļi.
Šīs ir galvenās lietas, kas jāzina, ja vēlies regulēt uzņemto kofeīna daudzumu, dzerot tēju:
Tējas lapu pumpuri satur vairāk kofeīna nekā lielās lapas.
Arī vasaras raža saturēs vairāk kofeīna nekā pavasara raža. Vasarā ir vairāk kukaiņu, tāpēc augs izdala lielāku daudzumu kofeīna.
Tēja no Assamica šķirnes krūma satur vairāk kofeīna nekā no Sinensis šķirnes krūma.
Camellia sinensis divas galvenās šķirnes ir Camellia sinensis sinensis, kas galvenokārt aug Ķīnā, un Camellia sinensis assamica, kas nāk no Indijas. Katrai no tām ir neskaitāmi daudz apakššķirņu, kas tiek sauktas vienkārši par šķirnēm. Assamica var saturēt par 30% vairāk kofeīna nekā Sinensis.
No Assamica šķirnes visvairāk iegūst melno tēju, galvenokārt to audzē Indijā, Āfrikā un Šrilankā.
Ar vārošu ūdeni aplieta tēja saturēs vairāk kofeīna.
Protams, arī tas, kā pagatavosi tēju, ietekmēs kofeīna daudzumu krūzītē. Jo karstāks ūdens, jo vairāk kofeīna izdalīsies dzērienā. Tas attiecas arī uz izmantoto lapiņu daudzumu un ievilkšanās laiku.
Zinot šīs lietas, vari regulēt kofeīna daudzumu savā krūzītē.
Ja esi jūtīgs pret kofeīnu, pavasara ražas oolong tēja no Ķīnas būs drošākā izvēle, jo oolong tējas pagatavošanai tiek ievāktas lielākas lapas.
Kā pagatavot izcilu tēju
Par šo tēmu varētu runāt gari, tomēr mēģināšu ļoti īsi apkopot savus ieteikumus tējas pagatavošanā.
Veikala sadaļā šobrīd var iegādāties visu, kas nepieciešams tējas pagatavošanai.
Kādu ūdeni lietot?
Ūdens kvalitāte būtiski ietekmē tējas garšu - tam būtu jābūt neitrālam (šādam ūdenim pH ir 7). Tomēr tas nenozīmē, ka jāskrien uz veikalu meklēt īsto ūdeni. Varbūt mums nav pats labākais krāna ūdens pasaulē, bet tas noteikti nav arī sliktākais - ar kādu no filtra krūzēm pietiks, lai ūdens būtu piemērots tējas pagatavošanai.
Tējas pagatavošanas veidi.
Protams, tie ir daudz un dažādi - tējai mēdz pievienot dažādus saldinātājus, pienu, garšvielas, pat sviestu un sāli Himalaju reģionā. Tomēr kvalitatīvai tējai, manuprāt, nepieciešams tikai karsts ūdens, un te divi galvenie tējas pagatavošanas veidi ir rietumu un austrumu jeb Gong fu. Par rietumu stilu mēdz dēvēt mums ierasto tējas apliešanu lielā tējkannā vai lielā krūzē, austrumu jeb Gong Fu stils daudziem būs kas jauns, to mēdz dēvēt arī par tējas ceremoniju. Galvenokārt tie atšķiras ar izmantoto tējas lapiņu un ūdens attiecību.
Tējas pagatavošana rietumu stilā.
Esmu izmēģinājusi dažādus veidus un traukus tējas pagatavošanai, un tieši šajā trauciņā (attēlā) tā sanāk visgaršīgākā. Ja gribi iegūt izcilu tēju ātri un vienkārši, tad šis būs īstais trauciņš.
Tējas lapiņām ir vieta, kur izplesties, tilpums ir ideāls, lai paspētu to izdzert patīkamā temperatūrā. Iebūvētais sietiņš ļoti atvieglo tējas pārliešanu, kad tā ievilkusies. Lai arī tas ir no stikla un var saplīst, tas ir ļoti izturīgs. Lietoju to ikdienā un vēl neviens nav saplīsis, lai gan trauki mūsu majās plīst bieži.
Tējas pagatavošana soli pa solim.
Ieber tējas lapas trauciņā.
Pareizais daudzums katram būs cits. Šajā trauciņā es lietoju vidēji 3 gramus tējas, tā tilpums ir 300 ml. Ne katram mājās būs svari, ar kuriem nosvērt tik sīkas vienības, arī karotēs tējas lapas mērīt nav prātīgi, tāpēc vienkārši eksperimentē.
Aplej ar karstu ūdeni.
Svarīgi ievērot ūdens temperatūru - liela daļa tēju būs garšīgākas, ja netiks aplietas ar vārošu ūdeni. Ja uz iepakojuma nav norādīta vēlamā ūdens temperatūra, 90°C būs drošākā, ar ko sākt eksperimentēt.
Ļauj tējai ievilkties 2-5 minūtes.
Pārlej tēju citā traukā.
Svarīgi pārliet citā traukā uzreiz visu tēju, lai tā samaisās un neturpina ievilkties.
Var uzreiz liet lielā krūzē, tomēr iesaku izmantot speciālu trauciņu. Lielā krūzē tēja ilgi saglabāsies karsta, bet, kad tiksi līdz beigām, būs jau pārāk atdzisusi.
Noderēs arī papildu sietiņš - smalkas lapiņas mēdz tikt cauri stikla traukā iebūvētajam filtram.
Angļu valodā šo trauciņu sauc par
fairness cup. Tas nav paredzēts tējas dzeršanai.
Izbaudi tēju!
Ielej nelielu daudzumu tējas krūzītē un izbaudi - šādi tā gandrīz uzreiz būs dzeršanai patīkamā temperatūrā. Fairness cup uzturēs tēju siltu - ik pa laikam papildinot krūzīti, varēsi izbaudīt visu tējas daudzumu ideālā temperatūrā, kā arī būs ērti dalīties ar draugu.
Tējas kastītes vai paplātes ir paredzētas liekā ūdens uzkrāšanai - šādi pagatavojot tēju, tā nav obligāti nepieciešama, tomēr tā lieti noderēs. Nebūs jāuztraucas, ja, tēju lejot un pārlejot, kaut kas aizlīst garām, būs arī ērti visus trauciņus kopā pārvietot.
Ko darīt, ja tēja nesanāk garšīga?
Svarīgi izvēlēties kvalitatīvas tējas lapas, tomēr arī labas tējas lapas ir iespējams sabojāt, nepareizi pagatavojot.
Ja tēja šķiet rūgta vai pārāk stipra, visdrīzāk, kaut kā ir par daudz. Samazini tējas lapiņu daudzumu, ūdens temperatūru vai ievilkšanās laiku. Ja īsti ne pēc kā negaršo, visdrīzāk jālieto vairāk tējas lapiņu. Eksperimentē - katram tā ideālā tēja būs mazliet citādāka, tāpēc precīzas receptes te nav.
Tējas pagatavošana Gong Fu stilā.
Šis ir veids, kā, pagatavojot izcilu tēju, īsti izbaudīt to. Ne tikai garšu, arī smaržu - tēja patiesi smaržo lieliski, turklāt katra citādāk.
Ja rietumu stila tējas dzeršanai var izmantot dažādus traukus (katrs kaut ko mājās var atrast, daudzi noteikti tēju vienkārši aplej krūzītē), tad šeit bez speciāliem trauciņiem iztikt nevarēs.
Šis process prasīs arī visu tavu uzmanību, tomēr īstam tējas cienītājam tas būs brīnišķīgi pavadīts laiks.
Ūdens uzsildīšanai vislabākā būs goosneck tipa tējkanna, kura uztur ūdeni karstu vajadzīgajā temperatūrā un ļauj precīzi regulēt grādus. (Piemēram Fellow Stagg EKG, tā ir nopērkama arī Latvijā)
Pats pagatavošanas process ir gan ļoti sarežģīts, gan vienkāršs. Sarežģīts tāpēc, ka katra nianse ietekmē tējas garšu un ir milzum daudz variāciju trauku izvēlē un pašā pagatavošanas procesā. Vienkāršs tāpēc, ka, iegādājoties visus traukus un mazliet patrenējoties, ātri un vienkārši var tikt pie izcilas tējas.
Tējas pagatavošanai vajadzēs gaivanu vai mazu tējkanniņu - visbiežāk tie ir trauciņi ar 100ml tilpumu (200 ml jau skaitās liels). Vislabākās skaitās īpaša māla tējkanniņas, tomēr iesācējiem iesaku izmantot gaivanu vai mazu porcelāna tējkanniņu.
Tējas pārliešanai vajadzēs speciālu trauciņu jeb fairness cup, tā tilpumam jābūt vismaz uz pusi lielākam kā gaivanai. Ļoti noderēs arī sietiņš.
Tējas kaste vai paplāte vajadzīga liekā ūdens uzkrāšanai.
Uz 100 ml trauciņu izmanto vidēji 5 gramus tējas. Svari noderēs, bet var bez tiem iztikt. Attēlā var redzēt kāds ir vēlamais daudzums dažādām tējām. Ja tējas lapas ir lielas, gaivana būs gandrīz pilna.
Tējas pagatavošana soli pa solim.
Vispirms uzsildi gaivanu - ielej tajā karstu ūdeni un brītiņu paturi.
Izlej ūdeni, ieber tējas lapas gaivanā un izbaudi aromātu.
Aplej lapiņas ar ūdeni un uzreiz to nolej.
Šo uzlējumu nedzer, pirmajā reizē tējas lapas tikai noskalo.
Ja izmanto tējas kasti, lieko ūdeni var liet tajā.
Atkal izbaudi aromātu.
Tas būs mainījies - sajutīsi citas smaržas.
Ielej karstu ūdeni gaivanā, paturi 10-20 sekundes un pārlej to speciālā trauciņā ( fairness cup ).
Pirmais uzlējums gatavs, vari sākt izbaudīt tēju.
Tā turpini, katru reizi ļaujot tējai ievilkties par brītiņu ilgāk.
Dari to tik ilgi, kamēr tēja ir garšīga - tās būs 5-10 reizes, dažām tējām pat vairāk.
Pirmie uzlējumi būs ļoti stipri - ja aizmirsīsi tēju uz kādu minūtīti, tā vairs nebūs dzerama. Melnajai tējai, atkarībā no šķirnes, pat 10 sekundes var būt par daudz. Vari to noliet gandrīz uzreiz. Jebkurā gadījumā, ja tēja ir pārāk stipra, samazini apliešanas laiku vai ūdens temperatūru.
Šādi pagatavotai tējai garša būs piesātinātāka salīdzinājumā ar rietumu stilā pagatavotu.
Lai arī Eiropā tas ir kas salīdzinoši jauns, Gong Fu stila tējas pagatavošana aizrauj arvien vairāk cilvēku un kļūst arvien populārāka.
Gong fu varētu tulkot kā meistarību vai prasmi, kas iegūta ar lielām pūlēm. Laikam tā arī ir - atceroties savu pirmo pieredzi, varu teikt, ka būs mazliet jāpatrenējas, lai tēja sanāktu garšīga, tomēr tas ir tā vērts. No pieredzes iesaku neiespringt uz gramiem un sekundēm - paļaujies uz savām izjūtām un izbaudi!